Scroll DownOffices -  Battersea Power Station – London

Case Study: Battersea Power Station – London

Project Synopsis: One of London’s most iconic landmarks brought back to life with Clement steel doors and screens

Built in the early 1930s, Battersea Power Station was created to meet the energy demands of the new age. Sir Giles Gilbert Scott, the man who brought the red telephone box to London, was hired by the London Power Company to create this first of a new generation of ‘superstations’, with the building beginning to produce power for the capital in 1933.

After being out of use since 1982, in 2012 administrators Ernst & Young entered into an exclusivity agreement with Malaysia's SP Setia and Sime Darby to develop the site. Later that same year the £400 million sale was completed and the redevelopment commenced.

This iconic Grade II* listed building and the surrounding area are now being transformed into one of the most exciting and innovative mixed use neighbourhoods in the world. The regenerated area will include luxury homes, offices, restaurants, shops, parks and cultural spaces.

Various Clement products were chosen by AreaSq, to create a series of both internal and external steel glazed partitions, walls and doors throughout the new area including the Battersea Power Station Estates Office. Three different colour options were used to suit the different requirements.

Colin Pye, Corporate Accounts Director at AreaSq said:

“We are really pleased with our decision to select Clement to provide new steel windows for this iconic power station development. The service provided by Clement has been brilliant from beginning to end – from the initial quote and drawing stages through to delivery and installation, everything was provided on time and to the high standard we required. We selected EB24 steel screens from Clement because their industrial Art Deco looks are in keeping with those of the original Power Station. However being 21st century double glazed steel screens, they provide outstanding thermal and acoustic performance as well. The outcome is windows that are sympathetic to the original development but also meet the high technical specifications of the project.”

Offices -  Battersea Power Station – London

Offices -  Battersea Power Station – London